Afgelopen dagen zag ik deze afbeelding veel gedeeld worden via social media en dacht er het mijne van. Ik vraag me dan gelijk af welke slimmerik deze tekst heeft opgehangen. Waarschijnlijk iemand die het niet helemaal begrijpt ;-). Je kunt namelijk de consument niet de schuld geven van veranderingen. Het feit dat mensen, zoals jij en ik, blijkbaar de voorkeur geven aan nieuwe(re) mogelijkheden om te winkelen kan beter gezien worden als een kans!

Bovendien: dat panden leeg komen te staan door ‘online’ shoppen is de grootste gotspe die er bestaat. Panden komen leeg te staan, omdat de betreffende ondernemers niet (tijdig) meebuigen met het continu veranderende economische landschap. Men negeert nieuwe technologieën en mogelijkheden om zichzelf boven het gemiddelde uit te laten stijgen.

Tel daar ook nog eens bij op dat slechts 19% (2014) van alle consumentenbestedingen in Nederland online plaatsvinden en de rest toch écht offline. Zelfs al stijgt dat door tot 35% dan nog heb je denk ik als ondernemer oogkleppen op wanneer je mij als online shopper de schuld geeft.