prince-sign-of-the-times-turns-30Vandaag 30 jaar geleden verscheen “Sign of The Times”, het meesterwerk van Prince. Wat ik toen nog niet kon bevroeden is dat dit album mijn verdere (muzikale) leven zou definiëren.
In 2007 schreef ik dit er al over, en tien jaar verder staat dit album nog steeds als een huis:

Dit is wat mij betreft al jaren het beste album dat ooit gemaakt is. Het is en blijft Prince in zijn meest creatieve unieke periode. Een dubbelalbum dat verscheen in 1987, na veel gekissebis met de platenmaatschappij over de uiteindelijke samenstelling (Prince wilde oorspronkelijk een triple-album uitbrengen, maar dat werd, mede gezien het feit dat hij jaarlijks een nieuwe plaat uitbracht, als commerciële zelfmoord beschouwd door de platenbonzen).

Dit juweeltje werd het uiteindelijke resultaat. Prince had afscheid genomen van zijn jarenlange begeleidingsband The Revolution en was in z’n eentje begonnen met de opnames van tientallen nieuwe nummers. Het jaar voor de release is bij mij het Prince-virus in volle hevigheid toegeslagen, waardoor ik deze nieuwe LP (!!) pertinent op de dag van release wilde hebben. Dat ik hiervoor moest spijbelen van school (ik moest immers voor de winkels open zouden gaan al voor de Free Record Shop staan) nam ik maar op de koop toe.

Na aanschaf samen met een vriend de plaat opgezet, om van de ene gelukzalige ervaring in de andere te vervallen. Van het geniale openingsnummer ‘Sign Of The Times  via geniale funknummers als ‘Housequake’ naar geniale popsongs als ‘The Ballad Of Dorothy Parker’, ‘Starfish And Coffee’, ‘If I Was Your Girlfriend’ en ‘I Could Never Take The Place Of Your Man’. Ook het opvallende gospel-beïnvloedde ‘Forever In My Life’ en het zwaar rockende ‘The Cross’ zijn nog steeds klassiekers die de tand des tijds hebben kunnen doorstaan.

Wil dat dan zeggen dat die paar nummers die ik hier niet genoemd heb van minder allooi zijn? Nee hoor! Ook die songs staan op eenzame hoogte en vormen tezamen met de rest een luistertrip die tot op de dag van vandaag nog steeds een aanrader is voor elke ware muziekliefhebber!!!