Relax – Lucifer’s Circus [2011][Hip-Hop]
Vier jaar (!!) na hun vorige album is er dan eindelijk nieuw werk verschenen van mijn favoriete Nederlandse Hip-Hop formatie. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: beide vorige albums waren beter.
Dat betekent niet gelijk dat Lucifer’s Circus geen goede plaat is, want dat is het wel degelijk, alleen had ik na deze lange stilte iets meer creativiteit verwacht dan ik nu beluister. Misschien leg ik de lat gewoon te hoog of is het debet aan de gewijzigde samenstelling van de band, hoe dan ook wat mij betreft ontbreekt er een schakel, waardoor ik dit hun minste studioalbum tot dusver vind.

Tot deze conclusie ben ik onder andere gekomen doordat ik Yep het beste nummer van het album vind en juist deze track is een nieuwe versie van een oud nummer (is al eens als bonustrack op een single verschenen ten tijde van hun vorige album).
Wat me heel erg aanspreekt is het vele gebruik van de accordeon en af en toe violen. Dit geeft deze plaat een fijn ‘Balkanachtig’ sausje, waardoor er een fijne sfeer ontstaat (onder andere erg goed te horen in het nummer ‘Martusia’).

Het meest opvallende vind ik dat de overduidelijke rol van de trompet verdwenen is, wellicht dat mede daardoor het geluid zo anders is. Ik heb de band dit jaar nog niet live mogen aanschouwen (gaat zeker nog gebeuren) en ben benieuwd wat het verdwijnen van dit instrument voor gevolgen heeft voor de live arrangementen van de oude songs.