Catching Tales, The River In Reverse & Six White Russians And A Pink Pussycat

Jamie Cullum – Catching Tales
Na de vorige, zeer succesvolle, plaat van Jamie Cullum, met voornamelijk covers, was ik zeer benieuwd waarmee hij als opvolger op de proppen zou komen. Het voldeed helemaal aan mijn verwachtingen, omdat Jamie niet schuwde een album te maken wat totaal niet te vergelijken zou zijn met die eerdere plaat (Twentysomething). Deze fijne mengeling van Jazz, Soul en Pop bevat goedgeschreven nummers die duidelijk maken dat Jamie Cullum, naast een begenadigd entertainer en zanger, gegroeid is als schrijver van muzikale juweeltjes met pakkende teksten. Absolute toppers zijn wat mij betreft het reggae achtige ‘Our Day Will Come’, ‘Get Your Way’, ‘Photograph’,  ‘Nothing I Do’ en ‘Back To The Ground’.

Elvis Costello & Allen Toussaint – The River In Reverse
Muzikale duizendpoot Elvis Costello heeft wéér een verrassende plaat gemaakt. Deze keer samen met Allen Toussaint, wat heeft geresulteerd in een bluesy, soulvolle collectie van nummers gespeeld door Costello’s eigen begeleidingsband (The Imposters) en diverse sessiemuzikanten uit New Orleans. Al is op de meeste nummers de zang (stem) van Costello beduidend anders dan we van hem gewend zijn, toch neemt dat niet weg dat zijn invloed in dit project onmiskenbaar is en dat het een uniek geheel is waarbij (weer eens) het beste van twee werelden samen komen. Lekkerste nummers vind ik ‘All These Things’, ‘Six-Fingered Man’, ‘On Your Way Down’, ‘Who’s Gonna Help Brother Get Further?’ en ‘The River In Reverse’.

Room Eleven – Six White Russians And A Pink Pussycat
Jazzy ontdekking van het jaar: Room Eleven. Een Nederlandse band rondom songwriter/zangeres Janne Schra en componist/gitarist Arriën Molema die een hele fijne mix van Jazz, Soul en Funk ten gehore weten te brengen. Naast de zeer opvallende en relaxte cover ‘Faith‘ (van George Michael) staat dit album vol met muzikaal goed begeleide nummers, gezongen door de zeer melodieuze stem van Janne. Voorbeelden van deze nummers? Wat te denken van het swingende ‘Come Closer’, ‘Some Days’ en ‘Pressings’. Ze zullen spelen op North Sea Jazz 2006, dus ik ben helemaal gelukkig.

Uitleg: Het ontstaan van: Playing on my iPod