The Hip-Hop Violinist, Labour Of Love & The Cookbook

Miri Ben-Ari – The Hip-Hop Violinist
Elektrische viool en beats als basis voor een Hip-Hop album was iets wat mij op voorhand al aansprak. De medewerking van grote, gevestigde namen zoals Mary J. Blige, Kanye West, Doug E. Fresh en Pharaoh Monch maakte mijn nieuwsgierigheid naar Miri Ben-Ari’s ‘The Hip-Hop Violinist alleen maar groter. De plaat was moeilijk te pakken te krijgen (niet legaal te downloaden en gezien het uitblijven van succes ook niet in de winkel), maar uiteindelijk bracht Amazon de uitkomst. Wat een fijne, commerciële plaat!! En wat bizar dat dit niet aanslaat bij het grote publiek. Uitschieters zijn ‘Fly Away’, ‘Hold Your Head Up High’, ‘Sunshine To The Rain’, ‘New World Symphony’ en ‘4 Flat Tires’.

UB40 – Labour Of Love

Een album uit de tijd dat UB40 (in mijn beleving) nog ‘credible’ was. Dit was één van de eerste lp’s die ik zelf aanschafte vanwege ‘Red Red Wine’ en de fantastische hoes. Ondanks het feit dat het allemaal covers betreft (iets wat ik pas veel later ontdekte) blijft deze plaat, samen met ‘Rat In My Kitchen’, veruit mijn favoriet wat UB40 betreft. De heerlijke, lome, zomerse ritmes, de opvallende stem van Ali Campbell, het doet me terug denken aan zomers als tiener. Kortom: weemoed ten top. Na een paar jaar ben ik ze uit het oog verloren, met name omdat de singles me niet meer konden bekoren en ik wel heel erg het gevoel had dat hetzelfde kunstje telkens opnieuw werd uitgevoerd. Naast het eerder genoemde ‘Red Red Wine’ bevat het album ook de hits ‘Cherry Oh Baby’, en ‘Please Don’t Make Me Cry’. Beste nummers echter vind ik ‘Johnny Too Bad’, ‘Version Girl’ en last but not least ‘Many Rivers To Cross’.

Missy Elliott – The Cookbook
Missy is de vrouw die er hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor te stellen is dat Hip-Hop en R&B (althans de mix van deze twee stijlen) naar een hoger plan is getild. Samen met haar vaste producer Timbaland heeft ze een unieke sound weten te creëren, voorzien van alle ingrediënten (beats, melodie, rhytmn breaks, flows) die nodig zijn om haar in de Hip-Hop Hall Of Fame op te kunnen nemen. Het grootste verschil maakte ze voor mij met haar album ‘Under Construction’, de ultieme Hip-Hop feestplaat waarmee ze gelijk haar muzikale richting vast legde. ‘The Cookbook’ is de meest recente plaat die ze uitgebracht heeft (2005) en voldoet mijns inziens ruimschoots aan de verwachtingen die ze elke keer weer weet te wekken. Naast de supergeniale single ‘On & On’ bevat het album andere opzwepende partytracks zoals ‘Lose Control’, ‘We Run This’, ‘Can’t Stop’, ‘Mommy’ en ‘Click Clack’. De ballads vormen een goede afwisseling, zonder te gaan vervelen. Meestal ben ik niet zo’n fan van de langzamere R&B, maar het lijkt of Missy door de jaren heen steeds beter gaat zingen (of steeds betere keuzes maakt vwb songs); haar serieuzere nummers gaan meestal ergens over, wat in het genre tamelijk uniek te noemen is.

Uitleg: Het ontstaan van: Playing on my iPod