Prince @ The Soundchecks: Oberhausen, Rotterdam, Parijs

Prince @ The Soundchecks
Eén van mijn mooiste concertherinneringen aan Prince zijn de befaamde soundchecks voor npgmusicclub leden rondom de tour van 2002. Het unieke hiervan was dat Prince, per concert, een soort ‘voorconcert’ gaf voor zo’n 500-1000 fans in dezelfde zaal waar die avond het reguliere concert plaats zou gaan vinden. Van een echte soundcheck was meestal geen sprake, het waren meer ‘concertjes’, uitgevoerd door een zeer ontspannen Prince en zonder verdere opsmuk. Rondom de gespeelde nummers werd volop gesproken en gegrapt met de fans, wat het geheel een zeer intieme sfeer gaf. Daarnaast was het ook nog zo dat tijdens de meeste soundchecks andere nummers werden gespeeld, waardoor het voor ons als fanatieke fans elke keer een verrassing was wat we voorgeschoteld zouden krijgen. Zelf heb ik er vier mogen bijwonen: Rotterdam(2x), Oberhausen (alleen het laatste half uur) en Antwerpen (veruit de beste, maar helaas zijn hier geen opnamen van). Bij die van Parijs ben ik jammer genoeg niet aanwezig geweest.

Oberhausen 27-10-2002
Dit concert was daags nadat de klok naar wintertijd was verzet. Terwijl wij dachten nog tijd genoeg te hebben kwam Prince een uur vroeger (en begon dus ook eerder), waarschijnlijk omdat het winter/zomertijd principe hem niet bekend was. Het was extreem stormachtig weer, bomen op de weg, caravans omgeblazen e.d. en er werd zelfs afgeraden de weg op te gaan. Gelukkig weerhield het ons er niet van om toch richting Duitsland af te reizen, de soundcheck en de show waren prima.In deze soundcheck bevinden zich wel wat echte ‘test’ elementen, bv. in ‘Housequake’ waar veel met het ritme en de keyboards wordt ‘gespeeld’ zonder dat het nummer echter volledig van de grond komt. Gedurende dit nummer maakt Prince nog wat opmerkingen over het weer (dat hij het prettig vindt, omdat het bij hem thuis ook zo is). Er wordt een zeer fijne, funky, lange versie van ‘All The Critics’ gespeeld, een swingende ‘Santana Medley’ en het zelden door me live gehoorde ‘She’s Allways In My Hair’

Rotterdam 02-11-2002
Helaas was de soundcheck in Rotterdam een niet al te lange sessie. Gelukkig maakte het de ervaring niet minder op. De opvallendste nummers waren ‘Flashlight’, ‘Don’t Play Me’, ‘The Truth’ en het tot dan toe voor mij onbekende nummer ‘The Telemarketeer Blues’.

Parijs 28-10-2002
Zoals ik al vertelde ben ik hier helaas niet bij geweest. Van de drie hier besproken soundchecks was het wel de meest in het oog springende. Beginnend met ‘Sweet Baby’, daarna een 17 minuten durende versie van ‘Xenophobia’ en ‘Cool’, ‘Automatic/Shake’ en ‘Pass The Peas’ vormen tezamen de meest opvallende nummers. Grappig is ook nog wel dat Prince een imitatie geeft van Shakira door (met jankende stem) een stukje van ‘Underneath Your Clothes’ te zingen.

Uitleg: Het ontstaan van: Playing on my iPod