My Favourite Letters, Champagne People & People Gonna Talk

Dit (tweede) soloalbum van Alice Russell (My Favourite Letters) is verschenen in 2005 en is een hele fijn gevarieerde collectie nummers  gezongen door de de Britse (blanke!) zangeres Alice Russell. Deze dame (www.alicerussell.co.uk) is in de UK een begrip en veelgevraagde zangeres. Naast haar solowerk is ze voornamelijk bekend als zangeres van de Quantic Soul Orchestra. Het album is een mengeling van soul, pop en jazz. Het laat zich moeilijk in één bepaalde categorie stoppen maar wellicht dat het daarom zo sterk is. Muzikaal gezien klinkt het fantastisch en wordt bij de eerste beluistering duidelijk dat haar begeleiding niet bestaat uit een aantal beginnende muzikanten. Ik hoop heel erg dat ze dit jaar op North Sea Jazz zal verschijnen.

Het debuutalbum van Benny Sings (champagne people) is een absoluut snoepje en een aanrader voor de muziekliefhebber die houdt van talent. Benny Sings (www.bennysings.nl) is de artiestennaam van een Nederlandse zanger/componist die met veel gevoel aangename nummers creeërt. Dit album is alweer uit 2003 (ik heb hem ontdekt via zijn ‘live’plaat uit 2005, maar die speelt nu niet op mijn iPod) en staat nog steeds als een huis! De plaat is gevarieerd, hip, modern en de wat zeurderige stem (positief bedoeld) van Benny Sings maakt het geheel tot een aparte en heel prettige ervaring. De oplettende luisteraar/kijker zou het nummer ‘Style Beats Liberation Front’ al eens gehoord of gezien kunnen hebben (o.a. op The Box). Helaas nog geen concert van bezocht, maar ga er vanuit dat daar in 2006 verandering in komt.

People Gonna Talk van James Hunter (www.jameshuntermusic.com) is vorige maand verschenen, maar klinkt alsof het een plaat is van 25-35 jaar geleden en dat is (in mijn bescheiden beleving) een zeer positief gegeven. Dit is een album dat ik heb gedownload (uiteraard legaal) en dat ik zo goed vindt dat ik het feitelijke schijfje ook nog ga aanschaffen (dat is overigens de wijze waarop ik tegenwoordig in het algemeen mijn muziek consumeer: eerst downloaden en alleen die producten die ik over langere tijd verwacht te blijven waarderen als ‘hardcopy’ aanschaffen). Deze man maakt muziek zoals ik het graag hoor, traditionele rock ’n roll/rhytmn and blues/soul waar een puntje aan gezogen kan worden. De stem van een (traditionele) soulzanger (hij klinkt als een neger, maar is het niet) de riffs van de betere blues/rock traditionals uit de jaren zestig, kortom een genot om naar te luisteren.

Uitleg: Het ontstaan van: Playing on my iPod