Afro Strut, Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid Dopeness & Undiscovered

Amp Fiddler – Afro Strut
Het dit jaar verschenen Afro Strut is de opvolger van zijn zeer prettige debuutalbum ‘Waltz Of A Ghetto Fly’. Omdat dat album me zo goed bevallen was was ik wel erg nieuwsgierig geraakt naar zijn nieuwe werk. Deze artiest laat zich goed vergelijken met generatiegenoten als Van Hunt, Martin Luther en John Legend. Allen lijken ze de draad op te pakken waar we steeds minder horen van artiesten als D’Angelo, Maxwell en Rahsaan Patterson die de zogenaamde Nu Soul ten gehore brachten. Het album maakt alle verwachtingen waar en is funkier dan zijn voorganger. Er staan voornamelijk midtempo nummers op, met hier en daar een ballad en enkele snellere nummers. De bas is volop aanwezig (heel prettig) en ook de drumritmes zijn erg fijn. ‘Seven Mile’ en ‘Funky Monday’ zijn hier goede voorbeelden van, maar het meest gevarieerde en lekkere nummer is ‘If I Don’t’, wat overigens als een van de weinige tracks blaasinstrumenten bevat. Absolute topplaat, die het net niet in mijn top 10 van 2006 heeft gehaald, al had`dat weinig gescheeld.

ADHD- Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid Dopeness
Het album ‘Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid Dopeness’ van ADHD, uit 2005, is volledig aan me voorbij gegaan. Tot ik dit jaar de dvd ‘Tekst en Uitleg’ van Brainpower zag, waarin hij enkele teksten van dit collectief bespreekt. Op het gebied van Nederhop is dit wel hele vette shit! Na het bekijken van die dvd gelijk de plaat gedownload en tot veel genoegen beluisterd. Een partyplaat in optima forma, met lekker vol klinkende nummers, (meestal) goede scherpzinnige teksten en goed geproduceerd. Absolute topper is mijn inziens het nummer ‘Snol’, vanwege de ultieme combinatie van een funky ritme met (weliswaar een ‘foute’) tekst in een fijne flow. Wanneer je alle (overbodige) interludes buiten beschouwing laat hou je een erg fijn album over dat ook over enkele jaren nog prettig is om te beluisteren.

James Morisson – Undiscovered 
Een blanke popzanger met een ‘zwarte’ soulstem, waar hebben we dat de afgelopen jaren meer gehoord? 2006 was wel het jaar van de doorbraak van James Morisson en niet onterecht. Met zijn wat rauwe stem en fijne popliedjes heeft hij zich een plaats weten te verwerven in de meeste Toplijstjes van 2006. Zijn superhit ‘You Give Me Something’ zal bij iedereen genoegzaam bekend zijn, maar is slechts één nummertje van zijn album ‘Undiscovered’, waarop nog vele andere juweeltjes staan. Het album bevat voornamelijk de wat langzamere nummers, maar ze zijn allemaal net zo goed geproduceerd als de eerder genoemde hit. De combinatie van zijn stem, gitaar en veelvuldig aanwezige strijkarrangementen (en natuurlijk de goed geschreven songs) maken dat dit een zeer prettige luisterplaat is, die niet snel zal gaan vervelen.

Uitleg: Het ontstaan van: Playing on my iPod