The Life We Chose, Set The Tone & Costello Music

Iswhat?! – The Life We Chose
Zo fijn om zo snel in het nieuwe jaar geconfronteerd te worden met een topplaat! In diverse bladen besproken als een jazzalbum, echter in mijn optiek toch vooral een hoogwaardige vorm van muzikale Hip-Hop. Ik heb het al meerdere malen gemeld, maar doe het nu nog maar een keer; wanneer Hip-Hop wordt gemaakt door échte muzikanten (zij die hun instrument beheersen en een goed stuk muziek weten te creeëren) dan doet me dat beduidend meer dan wanneer een artiest of collectief afhankelijk is van een DJ. De liefhebbers van Pete Philly & Perquisite kan ik dit album dan ook van harte aanbevelen. Het is creatief, muzikaal gezien ijzersterk en het klinkt super. Perfecte combinatie van blaasinstrumenten (vooral saxofoon), orgel, human beat-box en fijne flows in een funky vibe maken dit voor mij een zeer fijne muzikale trip die ik iedereen aan kan raden. Mijn eerste wens voor NSJ 2007 staat hierbij genoteerd.

Nate James – Set The Tone 
Mijn liefde voor Nu Soul mag inmiddels genoegzaam bekend worden verondersteld. Qua albums is het nadeel (in mijn beleving) vaak dat er veel ballads worden opgenomen. Bij het album van Nate James is dat totaal niet het geval. Dit is een funky Soulplaat met slechts één rustmoment (‘Justify Me’). De rest swint de pan uit, eigenlijk vergelijkbaar met het eerste album van Rahsaan Patterson. Veel bas, veel groove, een hele fijne stem, kortom: Koren op Mijn Molen! Nummers als ‘The Message’, ‘Set The Tone’, ‘Can’t Stop’ en het onderbuikfunkgevoelopwekkende ‘Get This Right’ zorgen er voor dat ík niet stil kan blijven zetten.

The Fratellis – Costello Music 
Een totaal andere muzieksoort dan de twee hierboven besproken albums, maar minimaal net zo vrolijk is de plaat van The Fratellis. Geweldige Briste poprock, een mengeling van gitaarchaos met fijne meezingrefreintjes, kortom: Feest!. De zeer succesvolle single ‘Chelsea Dagger’ is tekenend voor de sfeer van het geheel. De energie spat er vanaf en je gaat automatisch meezingen en klappen. Er staan gewoonweg teveel fijne nummers op om ze apart te bespreken, dus ik heb slechts één tip: LUISTEREN!

Uitleg: Het ontstaan van: Playing on my iPod