Hamel, Overtones & As Cruel As School Children

Wouter Hamel – Hamel
Wat heeft deze man (jongen) een fijne stem! Mij is meteen duidelijk waarom hij in 2005 als eerste man het Nederlands Jazz Vocalisten Concours heeft gewonnen. Deze plaat staat op dit moment met stip op nummer 1 waar het gaat om mijn lijstje met beste albums van 2007. Hoewel de vergelijking maar ten dele op gaat moet ik zeggen dat liefhebbers van Jamie Cullum zijn debuutalbum absoluut zullen kunnen waarderen. Het geheel is een uitgebalanceerde plaat van swingende PopJazz liedjes afgewisseld met enkele fenomenale ballads. Geproduceerd door de door mij zeer gewaardeerde Benny Sings staat het geheel van begin tot eind als een huis. Met nummers als ‘Details’, ‘Breezy’, ‘Fantastic’ en ‘Useless Fraud’ wordt de lat gelijk enorm hoog gelegd. Ik heb inmiddels het genoegen mogen smaken twee optredens van hem te mogen bijwonen en ook live weet hij zich meer dan staande te houden. Ik kan niets anders doen dan een diepe buiging te maken voor dit kunstwerk.

Just Jack – Overtones 
De single ‘Starz In Their Eyes’ is inmiddels een bescheiden hit, het album mag wat mij betreft ook een succes worden. Just Jack is een Engelsman (en dat is goed te horen) die een fijne mix heeft gemaakt van pop & dance. Vrolijke nummers met veel variatie, electronica en originele invalshoeken. Wanneer de zon niet schijnt en je dit album op zet heb je het gevoel dat je in een warm zomers bad terecht bent gekomen, kortom vrolijkheid troef. Hittip: ‘Glory Days’, uitbrengen in aanloop naar de zomer en iedereen zal het lopen zingen.

Gym Class Heroes – As Cruel As School Children 
Hip-Hop van een popband. Vergelijkbaar met Fort Minor (‘Rising Tied’) en Jay-Z & Linkin’ Park (‘Collision Course’) is het nieuwe album van Gym Class Heroes (zelfs de album covers hebben dezelfde stijl). Al worden op dit album wat minder gitaren gebruikt, toch is het een pop/rock band die Hip-Hop als perform stijl hanteert. En ze hebben een goed album afgeleverd! Met hier en daar een ‘interpolation’ (o.a. uit Jermaine Stewarts ‘We Don’t Have To Take Our Clothes Off’), maar vooral veel originele nummers die klinken als een klok.

Uitleg: Het ontstaan van: Playing on my iPod