Benny… At Home, Pirates Among Puppets & Where The Wild Things Are

Benny Sings – Benny… At Home
Benny Sings is volgens mij het best bewaarde muzikale geheim dat Nederland rijk is. Deze man maakt muziek, daar druipt het talent zo enorm vanaf, dat is onvoorstelbaar. Daarbij moet ik zeggen dat ik enorm onder de indruk ben van zijn stem (ik kan me wél voorstellen dat dat iets is waar niet iedereen hetzelfde over zal denken, want hij heeft een zeer eigen geluid), bij het horen ervan krijg ik een Pavlov-reactie, waardoor ik automatisch ga glimlachen, het gevoel heb dat ik de hele wereld aan kan etc. etc.  Affijn de muziek, dit is een soort PopSoulJazz vergelijkbaar met……uhhhh….Benny Sings. Het album is (vandaar de titel) thuis bij/door Benny opgenomen (misschien draaf ik nu iets te ver door met mijn vergelijking, maar datzelfde deed Prince met ‘Sign Of The Times’), en ik heb nu eenmaal een zwak voor artiesten die dat goed kunnen. De plaat is qua stijl nog het meest te vergelijken met zijn vorige (solo)plaat ‘I Love You’, alleen was dat een live opname (BIMhuis) waardoor er minder mogelijk was qua productie. Op dit album is meer variatie qua gebruikte sound en instrumenten én heb ik ook het gevoel dat de nummers inhoudelijk wat sterker zijn geworden. Het lijkt er hiermee op dat Benny definitief de Hip-Hop-Beats stijl van zijn eerste (solo)album ‘Champagne People’ achter zich heeft gelaten en zich meer en meer profileert als schrijver van serieuzere PopSoulJazz liedjes. Dank!
O ja, De Clip is minstens zo geniaal!!:

Relax – Pirates Among Puppets 
De meeste nummers van het nieuwe album van Relax had ik inmiddels al live (of als single download) gehoord,:

maar ik was wel erg benieuwd naar de studio opnames en de samenstelling van het geheel. Het is een verrassend sterke en zeer goed gemaakte plaat geworden. Waar het vorige album (‘Odeur de Clochard’, naar mijn mening de op één na beste plaat van 2005) zich vooral kenmerkte door een muzikale rode lijn (een overall zeer jazzy album) is ‘Pirates Among Puppets’ vele malen gevarieerder, door het gebruik van veel meer verschillende muziekstijlen (country, reggae, ierse volksmuziek, rock, jaren 20 jazz, alles lijkt aanwezig). Dit maakt mijns inziens dit album een luistertrip van begin tot eind. Een andere opvallende wijziging is dat er ook door frontman Lewy meer en meer gezongen wordt, waardoor er eigenlijk geen sprake meer is van een Hip-Hop band, wat er voor zorgt dat Relax een echte allround band is geworden met een stijl die niet in een hokje te plaatsen valt. Ik kan geen favorieten benoemen, en ik kan geen enkel zwak punt in het album ontdekken. Het is een stoere en zeer volwassen plaat en het zou niet anders mogen dan dat het ook een zeer groot commercieel succes wordt.

C-Mon & Kypski – Where The Wild Things Are 
Dit album is van oktober 2006, helaas toen door mij over het hoofd gezien, gelukkig nu alsnog ontdekt! Dit laatste gebeurde doordat ik de (geweldige) clip van ‘Make My Day’ op tv voorbij zag komen.:

Dit triggerde me zo enorm dat ik gelijk het album wilde horen en, zoals gezegd, ben ik daar erg blij mee. C-Mon & Kypski is een band met een belangrijke rol voor turntable koning Kypski. Ik was al wel erg onder de indruk van hun remix project voor ‘Dutch Grooves’ (waarbij ze van traditionele Nederlandse Funk en Soulklassiekers remixen hadden gemaakt). Door hun volstrekt unieke aanpak (gebruik makend van samples, beats, draaitafels en muziekinstrumenten) hebben ze een volledig eigen sound weten te ontwikkelen die op een heel prettige manier de pan uit swingt en rockt. Live schijnt het helemaal een topervaring te zijn, alleen daar kan ik tot op heden nog niet zelf over oordelen. Het album is zeer afwisselend, zo komt het opzwepende ‘Make My Day’ ná het zeer vrolijke Oost-Europees klinkende ‘Circus C-Mon & Kypski’ wat ze samen met de Amsterdam Klezmer Band hebben opgenomen en wordt het electronische ‘Chemical Mixture’ (met een oldschool Hip-Hop stijl van Rappen) gevolgd door het zeer sferische, ruim acht minuten durende, epos ‘In And Out Of Days’ waarin weer veel klassieke invloeden zijn terug te vinden. Verveelt geen moment en past wat dat betreft perfect bij de voorgaande twee besproken albums.

Uitleg: Het ontstaan van: Playing on my iPod