Angelhead, Sex ’n Jazz & Op Weg Naar Huis

Gabriel Rios – Angelhead
De nieuwe plaat van Gabriel Rios valt bij mij enorm in de smaak. Qua stijl en samenstelling is deze totaal niet te vergelijken met zijn debuutalbum (Ghostboy), en juist dat is wat me heel erg verrast. Gelukkig staan er ook beduidend minder niet Engelstalige nummers op (dat is wat me aan dat vorige album zo tegenviel). Volgens mij is Angelhead wel een stuk moeilijker voor het grote publiek, maar ook dat is denk ik, alleen maar een pluspunt (ik kan wel bewondering opbrengen voor artiesten waarvan het nieuwe album niet een kopie is van een succesvolle voorganger). De muziek is erg funky met een nadrukkelijke electronica sound. De nummers klinken sexy en verleidelijk, origineel en intrigerend. Eerlijk gezegd geeft de eerste single en titelsong ‘Angelhead’ wel een beeld van de bewandelde muzikale stijl, want nummers als ‘The Boy Outside’, ‘Common Gold’, ‘The Fall’, ‘Mighty Be One’ en ‘Stay’ zijn uitstekende voorbeelden van liedjes die aansluiten bij deze prettig in het gehoor liggende stijl.
Voor de beeldvorming hieronder de (geweldige) videoclip van ‘Angelhead’:

Gare Du Nord – Sex ’n Jazz 
Sex ’n Jazz is de ultieme combinatie van Lounge, Soul en (Miles Davis style) Jazz. De singles ‘Marvin & Miles’ en ‘Sex ’n Jazz #1′ waren al een tijdje beschikbaar en veel belovend, maar het is altijd nog even afwachten of een totaal album in dergelijke stijl ook de goede uitwerking heeft.  Wat mij betreft is het collectief van Gare Du Nord absoluut in die missie geslaagd. Zo is het nummer ‘You’re My Medicine’ een uiterst funky nieuw nummer, op basis van (en met de zangpartijen van Marvin Gaye meegemixt) ‘Sexual Healing’, is ‘Beautiful Day’ een zeer zomers loungenummer compleet met trompet, gitaarriffs en geweldige zang. ‘Hey Mr. Glider’ lijkt dan weer zo’n Lou Reed achtig nummer dat zo van een Quentin Tarantino soundtrack geplukt lijkt te zijn. Kortom een verrassende, afwisselende plaat die zowel hard gedraaid kan worden op een tuinfeest, als relaxed op de achtergrond bij een intiem samenzijn.

Prins, De Munnik en Den Tex – Op Weg Naar Huis  
Totaal andere muziek, maar daarom niet minder goed bevat het album van dit illustere trio. Na de eerste keer besluisteren was ik geneigd te denken dat dit de nieuwe Acda & de Munnik is, maar dan zonder Acda. Maar na goed beluisteren merk je toch wel dat de teksten minder spitsvondig zijn dan bij de albums van dat duo. Daarbij zorgen ook de stemmen van de twee andere heren voor een andere sfeer en beleving. ‘Held Man’, ‘Stormvogels’, ‘Jordanese Schat’ en ‘Op Zoek Naar Rosie’ zijn de nummers die er het meest uitspringen, maar ook de andere nummers zitten vol met leuke zinsnedes, fijne melodietjes en goed op drie stemmen afgestelde zangpartijen.

Uitleg: Het ontstaan van: Playing on my iPod