On The Jungle Floor, His Hands & Extraordinary Machine

JAAAAAAAAAAAA!!!! Het eerste album waarvan ik nú al zeker weet dat hij in mijn jaarlijstje zal komen te staan is vorige week verschenen! Dit tweede album van Van Hunt getiteld ‘On The Jungle Floor’ is fantastisch!! Waar zijn vorige album al heel erg goed was, maar mijns inziens iets te veel ballads bevatte is dit een meer daan waardige opvolger. Superfunky nummers (o.a. ‘Hot Stage Lights’, ‘She Knows Me Too Well’ en ‘No Sense Of Crime’) met hele vette baspartijen, blazers, gitaarriffs en topzang en fenomenale Soulsongs (zoals ‘Hole In My Heart’, ‘Daredevil Baby’ en het topduet met Nikka Costa ‘Mean Sleep’) maken deze plaat tot een absolute must.

Muziek van een heel andere orde is het nieuwe album van Candi Staton ‘His Hands’. Zoals de titel al enigszins doet vermoeden is dit formeel een gospelalbum. De stijl is echter meer vocale Soul dan de klassieke Gospel die je bij deze dame op leeftijd (jawel, 60+) zou verwachten. Gevoelige ballads, gezongen met de rauwheid van haar stem, om kippenvel van te krijgen. Helaas heb ik haar optreden in Paradiso (vrijdag 7 april, heb er nog geen recensies van terug gezien) moeten missen, maar ook haar zet ik op mijn North Sea Jazz wish list.

Het album ‘Extraordinary Machine’ van Fiona Apple is van 2005 en heeft het als zodanig ook gered om op mijn 2005 lijstje terecht te komen. Bij eerste beluistering drong de vergelijking met Nellie McKay zich gelijk op. Duidelijk een dame die haar eigen teksten schrijft en haar eigen koers vaart. Veel vocale Jazz invloeden zijn terug te vinden in de invulling die ze aan haar nummers geeft. Met titels als ‘Tymps (The Sick In The Head Song)’, ‘A Better Version Of Me’ en ‘Not About Love’ werd voor mij gelijk al duidelijk dat dit wel eens heerlijke cynische teksten zouden kunnen zijn en dat bleek ook te kloppen. Het album is zowel qua zang als tekst én muzikaal gezien erg verrassend te noemen en ik verwacht dat we van deze dame nog wel het een en ander zullen horen in de toekomst.

Uitleg: Het ontstaan van: Playing on my iPod