Bold As Love, Inner Secrets & Sign Of The Times


   

The Jimi Hendrix Experience – Axis: Bold As Love
Het blijft me af en toe verbazen dat echt goede platen al vaak zo lang geleden gemaakt zijn. Ook dit album is daar een uitstekend voorbeeld van. En dan te bedenken dat ik hem pas sinds enkele weken in mijn bezit heb… Van Jimi Hendrix heb ik toch echt al jaren diverse zaken in mijn muziekcollectie, dus juist dat doet me zo verbaasd (en tegelijk zo gelukzalig vanwege de ontdekking van dit juweeltje) reageren. De plaat heb ik ontdekt dankzij het nummer ‘Bold As Love’, wat zo schitterend door John Mayer gecovered is op zijn album ‘Continuum’. Een klein duwtje in de goede richting van mijn buurman (hij had de cd in zijn collectie) zorgde er vervolgens voor dat ik het geheel een eerste keer ging beluisteren. De sfeer die het album ademt is anders dan de wat ruwe muziek waarmee Jimi bekend is geworden. Het is een pop-rock plaat van het zuiverste water, met zelfs Beach Boys invloeden! (‘She’s So Fine’). Uiteraard is het eerder genoemde ‘Bold As Love’ een bluesballad van jewelste, ‘If 6 Was 9’ een fijne rocker en geldt dat laatste helemaal voor ‘Little Miss Lover’, maar het is vooral de plaat als geheel die me helemaal in een Jimi Rocks stemming brengt. Wanneer je na het beluisteren van dit juweeltje nog niet weet waar bijvoorbeeld Lenny Kravitz zijn inspiratie vandaan haalt, weet ik het ook niet meer.

Santana – Inner Secrets
Van het gitaarspel van Santana ben ik nooit zo weggeweest. Uiteraard onderken ik absoluut wel dat de man een topgitarist is, maar met name de Latin sound van zijn muziek is iets waar ik niet echt warm van word. Dit album is echter anders dan de meeste (bekendste) dingen die ik tot nu toe van hem kende. Het is een album uit de vroege jaren 70, en dat is goed aan de muziekstijl te horen. Het spel van Carlos is eerder bluesy dan Zuid Amerikaans te noemen. Daarbij is de zang op een aantal nummers erg soulvol, waardoor er een grapigge mix van stijlen ontstaat. Het bekendste nummer is wellicht ‘Well All Right’ (met een zeer herkenbare gitaarriff), maar nummers als ‘Open Invitation’, ‘Move On’, ‘Stormy’ en ‘The Facts Of Love’ liggen minstens zo lekker in het gehoor en zijn van dezelfde kwaliteit. Zoals je begrijpt is dit een absolute aanrader voor de liefhebber van goede seventies pop.

Prince – Sign Of The Times
Dit is wat mij betreft al jaren het beste album dat ooit gemaakt is. Het is en blijft Prince in zijn meest creatieve unieke periode, een dubbelalbum dat verscheen in 1987, na veel gekissebis met de platenmaatschappij over de uiteindelijke samenstelling (Prince wilde oorspronkelijk een triple-album uitbrengen, maar dat werd, mede gezien het feit dat hij jaarlijks een nieuwe plaat uitbracht, als commerciele zelfmoord beschouwd door de platenbonzen). Dit juweeltje werd het uiteindelijke resultaat. Prince had afscheid genomen van zijn jarenlange begeleidingsband The Revolution en was in z’n eentje begonnen met de opnames van tientallen nieuwe nummers. Het jaar voor de release (maart 1987) is bij mij het Prince virus in volle hevigheid toegeslagen, waardoor ik deze niewe LP (!!) pertinent op de dag van release wilde hebben. Dat ik hiervoor moest spijbelen van school (ik moest immers voor de winkes open zouden gaan al voor de Free Record Shop staan) nam ik maar op de koop toe. Na aanschaf samen met een vriend de plaat opgezet, om van de ene gelukzalige ervaring in de andere te vervallen. Van het geniale openingsnummer ‘Sign Of The Times’ (die was al bekend want dat was de actuele en succesvolle single) via geniale funknummers als ‘Housequake’ naar geniale popsongs als ‘The Ballad Of Dorothy Parker’, ‘Starfish And Coffee’, ‘If I Was Your Girlfriend’ en ‘I Could Never Take The Place Of Your Man’. Ook de opvallende gospel beinvloedde ‘Forever In My Life’ en het zwaar rockende ‘The Cross’ zijn nog steeds klassiekers die de tand des tijds hebben kunnen doorstaan. Wil dat dan zeggen dat die paar nummers die ik hier niet genoemd heb van minder allooi zijn? Nee hoor! Ook die songs staan op eenzame hoogte en vormen tezamen met de rest een luistertrip die tot op de dag van vandaag nog steeds een aanrader is voor elke ware muziekliefhebber!!!

Uitleg: Het ontstaan van: Playing on my iPod