Blaudzun – Seadrift Soundmachine [2010][Pop]
Dit is pop met een hele grote Hoofdletter P. En dan doel ik op de kwaliteit van de muziek en niet zo zeer op de ‘sound’.
Blaudzun is de artiestennaam (genoemd naar een ‘onbekende Deense wielrenner uit de jaren 70) van de Nederlandse singer-songwriter Johannes Sigmond, een man die jaren als achtergrondzanger heeft opgetreden en aan veel verschillende projecten heeft deelgenomen, voor hij in 2006 solo ging. ‘Seadrift Soundmachine’ is zijn tweede volledige album en bevat twaalf nummers (eigenlijk elf want van één song staan twee versies op het album). Het is, naar de huidige maatstaven, een vrij kort album (nog geen 37 minuten), maar is van een ongekende schoonheid.

De sound kent veel Folk invloeden en is buitengewoon mooi georkestreerd. Blaudzun’s stem is opvallend, vaak wat aan de iele kant, waardoor het een erg sfeervol geheel is. Ritmes en refreintjes zijn heel erg lekker, zie voor een voorbeeld de clip van ‘Quiet German Girls’. Daaronder trouwens nog een filmpje van een erg leuk recent interview met Blaudzun.