C-Mon & Kypksi – We Are Square [Pop][2009]
Eind oktober 2008 verscheen de langverwachte opvolger van C-Mon & Kypski’s superfijne plaat ‘Where The Wild Things Are’ uit 2007. Uiteraard keek ik hier erg reikhalzend naar uit, want hun vorige album is door mij veel gedraaid en bejubeld. Helemaal toen de heren van het collectief in diverse interviews te kennen gaven dat het allemaal wat ruiger zou worden, met meer rock invloeden, was mijn nieuwsgierigheid tot ongekende hoogte opgestuwd.
Na de eerste keer luisteren viel het me eigenlijk eerlijk gezegd tegen. Ik vond het ‘gewoon’ goed, maar dat unieke en specifieke wat ik gewent was en verwacht had kon ik niet ontdekken. Wellicht dat dat een beetje kwam omdat ik enerzijds iets meer Hip-Hop invloeden verwacht had en anderzijds de ‘beloofde’ rocky edge ook niet echt naar boven kwam.
Ik ben de plaat echter wel met regelmaat blijven draaien en langzaam maar zeker verwerft hij een vaste plaats in mijn geheugen. Ik vind het niet één van de tien beste albums van 2009, maar hij schurkt er wel tegen aan (voor de beeldvorming ‘100%’ van The Slew is precies wat ik gehoopt had dat C-Mon & Kypski zouden maken).
Het is een verrassende collage van electronisch gestuurde muziek met opvallende loopjes en instrument gebruik, waarbij het heel moeilijk is om stil te blijven zitten. Een inovatief geheel, waarvan ik vooral denk dat er live heel veel mee te doen is. Mijn favoriete nummers zijn ‘China,’ ‘More Is Less,’ Bomba’ en ‘Revenge Of The Pinatas.’

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=MDtXPalv4ZQ&color1=0xb1b1b1&color2=0xcfcfcf&hl=nl_NL&feature=player_embedded&fs=1]

Uitleg: Het ontstaan van: Playing on my iPod