Doe Maar – 4US, Skunk & Doris Day En Andere Stukken [2008][Pop]
Uiteraard is dit muziek die niet pas in 2008 is verschenen. Maar eindelijk zijn wel de originele tapes geremastered, waardoor e.e.a. een hele fijne geluidskwaliteit heeft gekregen en superfris klinkt.
De allereerste LP die ik ooit (van mijn eigen zakgeld) aanschafte was ‘4US’, mede daarom is de nostalgische waarde van deze muziek voor mij van groot belang.
Alle nummers van deze albums kan ik dromen en uit mijn hoofd meezingen. Ik ben dan ook erg gelukkig met zowel deze nieuwe uitgaven, als het feit dat de heren hebben besloten wederom samen het podium te betreden. Bij de vorige tour ben ik enkele malen geweest en nu mag ik mezelf onder de gelukkigen scharen die op 1 juli in de HMH een van de try-out concerten kan bezoeken. Dat spreekt me overigens meer aan dan de Kuip concerten, die lijken me wat te groots en afstandelijk.

De grote vraag die ik me stelde was of ik zonder te vergelijken met de originele uitgaves kon horen dat de kwaliteit verbeterd was. Ik kan niet anders zeggen dan dat dit uitstekend gelukt is. Sterker nog, reeds bij de eerste beluistering hoorde ik details en effecten die me nog niet bekend waren (met name in de rustige nummers zoals ‘Doe Maar Net Alsof’, ‘Nooit Meer Slapen’ en ‘Nachtmerrie (Op Hol)’.
Op het moment dat je vervolgens wél gaat vergelijken met de originele uitgaves is het verschil helemaal overdonderend, met name bij ‘4US’ (al is het alleen maar wat de geluidssterkte betreft).

De nummers hebben muzikaal meer dan de tand des tijds door staan. Tekstueel valt er hier en daar nog wel wat op te merken (qua tijdgeest is het super om naar te luisteren, qua rijmelarij is het soms tenenkrommend).

Hoe dan ook, het is een absolute aanrader voor de liefhebber en het wachten op de geremasterde versies van ‘Lijf Aan Lijf’ en ‘Doe De Dub’ is begonnen (naar ik begrepen heb gaan die ook binnenkort verschijnen).

Uitleg: Het ontstaan van: Playing on my iPod