Al Green – Lay It Down [Soul][2008]

Zo! Dit is een goed album, voor mij totaal onverwacht, maar desalniettemin totaal overrompelend. Al Green heb ik vorig jaar op NSJ gezien, maar dat heeft niet al teveel indruk op gemaakt. Deze plaat echter hoort voor mij nu al bij de beste albums die in 2008 het levenslicht hebben gezien. Geproduceerd door ?uestlove (van The Roots) en met medewerking van John Legend, Corinne Bailey Rae en Anthony Hamilton.
Deze samenwerking lijkt er voor te zorgen dat er een moderne Soul plaat tot stand is gekomen met een ‘traditionele’ sound. De stem van deze man is natuurlijk uitstekend (één van de weinige overgebleven Soulzangers van de oude stempel) en komt in deze composities perfect tot zijn recht.
Wat dan de twist is die mij hier bij zo gelukkig krijgt is voor mij niet helemaal te duiden. Misschien wel het feit dat het om nieuw geschreven nummers gaat, die net zo goed al jaren zouden kunnen hebben bestaan. Blazers, orgels, basgrooves alle puzzlestukjes vallen precies op hun plek.

Een leuk filmpje over de standkoming van het album (met diverse geluidsfragmenten):

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=_TyvtHJVJBI&color1=0xb1b1b1&color2=0xcfcfcf&hl=en_US&feature=player_embedded&fs=1]

Uitleg: Het ontstaan van: Playing on my iPod