Alice Russel – Pot Of Gold [Soul][2008]
Over het vorige album van deze Britse zangeres was ik zo enorm te spreken dat ik me, toen ik het bij toeval tegenkwam op iTunes, op voorhand verkneukelde om weer iets nieuws van haar te mogen beluisteren. Haar stem is werkelijk fenomenaal (heeft wel iets weg van Nikka Costa) en haar muziekstijl (Soul) is helemaal mijn ding. Echt verrassend is de plaat niet, maar kwalitatief wel erg goed. Ingespeeld door een band (en zoals ik al vaker heb gezegd ligt daar mijn hart), funky, swingend en lekker veel Soul. Alle belangrijke ingredienten zijn aanwezig: blazers, fijne baspartijen, orgels en funky gitaarriffs. Luister bijvoorbeeld eens naar ‘Got The Hunger?’ en ‘Living The Life Of A Dreamer’, dan voel je wat ik bedoel. Wel moet worden gezegd dat het hele ‘gevoel’ van de plaat minder uniek is dan haar vorige (‘My Favourite Letters’). Dat had meer unieke, opvallende zaken waardoor er echt een ‘eigen’ sound ontstaat. Hier is het, ondanks de uitstekende kwaliteit, meer vergelijkbaar met andere ‘Soul’ platen van Britse (en Amerikaanse) zangeressen die de afgelopen maanden het levenslicht hebben gezien.
Het meest opvallende is de geniale cover van ‘Crazy’ (van Gnarls Barkley). Vocaal wordt alles uit de kast gehaald, bij deze downtempo versie en ook de instrumentatie is indrukwekkend.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=RY_CS5Qurmk&color1=0xb1b1b1&color2=0xcfcfcf&hl=nl_NL&feature=player_embedded&fs=1]

Uitleg: Het ontstaan van: Playing on my iPod