Erykah Badu – New Amerykah Pt. II: Return Of The Ankh [2010][Soul]
Ruim anderhalf jaar later dan oorspronkelijk de bedoeling was heeft ‘New Amerykah Pt. II: Return Of The Ankh’ het levenslicht mogen aanschouwen. Het feit dat Erykah’s nieuwe album de hoofdtitel ‘New Amerykah Pt. II’ draagt schept natuurlijk de nodige verwachtingen, zeker gezien de buitengewoon hoge kwaliteit die het ‘eerste deel’ ten toon spreide. Om maar met de deur in huis te vallen: Die verwachtingen worden wat mij betreft niet waar gemaakt.

Het is een zeer prettige plaat, dat wel, maar het mysterieuze (muzikaal) en soms wat ‘vage’ van haar vorige plaat hoor ik hier helemaal niet op terug. Op dit nieuwe werk staan in tegenstelling tot de vorige wel weer meer ‘liedjes’ (met kop-en-staart zeg maar). Daarbij was ‘Pt. I’ er eentje waarop wel wat maatschappijkritische geluiden waren te horen en bevat ‘Pt. II’ meer persoonlijke, romantischere thema’s. Als ik het goed begrepen heb was dat ook juist de bedoeling van Erykah Badu; om een zogenaamd tweeluik te maken, thematisch opgesplitst (gevisualiseerd door de beschrijving dat het ene album uit haar linker hersenhelft afkomstig is en de ander (deze) uit de rechterhelft).

Mijn favoriete nummers zijn ‘Window Seat,’ ‘Turn Me Away,’ ‘Umm Hmm’ en ‘Fall In Love.’ De rest is zeker niet slecht (wat mij betreft zijn er geen skipmomenten), maar ik verwacht nog zoveel andere, goede, nieuwe muziek dit jaar dat ik dit album niet in mijn top 10 van 2010 ga terug zien.