Prince – Early Morning Lullabies [Soul][1998]
Soms kom ik dingen tegen die me enorm kunnen verrassen in zeer positieve zin. De hier besproken opname is er daar één van. Ik had er om te beginnen geen flauw benul van dat hij circuleerde. Bij toeval kwam ik hem ergens tegen en zette hem (enkele weken geleden) op de iPod. Gisteren voor het eerst beluisterd en zeer blij met het gebodene. Ten eerste ben ik zéér onder de indruk van de geluidskwaliteit (het is een soundboard opname) met name omdat dat tegenwoordig mijn eerste criterium is voor live opnames van mijn favoriete artiesten. Ten tweede betreft het hier een hele fijne aftershow uit 1998 door Prince met zijn band en diverse gasten (o.a. Rosie Gaines, Larry Graham). De muziekkeuze sluit aan bij mijn persoonlijke voorkeuren, dus het kan niet op. Alhoewel de rol van Prince niet zo groot is (pas vanaf het derde nummer van deze zes tracks tellende opname doet hij mee en dan nog alleen op gitaar) is de live vibe zo lekker dat het een genot is om te beluisteren (inmiddels voor de zevende of achtste keer sinds gisteren).
De show begint met Morris Hayes als gastheer en onder zijn leiding speelt de band een fijne smooth jazz jam met diverse solo’s van de bandleden. Deze lange instrumentale jam (11.14) gaat over in ‘No Woman, No Cry’ van Bob Marley, met Rosie Gaines als leadvocal. Daarna neemt Marva King de microfoon over om een door haar gezongen versie van ‘I’ll Take You There’ ten gehoren te brengen. Vervolgens verschijnt Prince op het podium en luistert ‘Asswoop’ op met zijn gitaarsolo’s. Larry Graham sluit zich aan om ‘Thank You For Talkin’ To Me Africa’ op bas te begeleiden, de eerste keer dat Prince meezingt. De afsluiter is ‘Release Yourself’ welke start met een ruim zeven (!) minuten durend intro (voornamelijk bestaand uit Larry’s basgrooves) alvorens Marva King, Prince en Larry Graham de vocalen voor hun rekening nemen.
Al met al een betrekkelijk korte show (ongeveer 47 minuten), maar wel zo lekker en zo verrassend dat deze mijn toplijst met Prince Live opnames met een noodvaart binnen dendert.

Uitleg: Het ontstaan van: Playing on my iPod