Robin Thicke – Sex Therapy: The Experience [Soul][2009]
Een waarschuwing vooraf: deze plaat is erg lekker, maar ook glad, commercieel en clich├ęs worden niet geschuwd.
De weg die Thicke bewandelt is op zich wel verrassend. In 2002 breekt hij wereldwijd door met zijn single ‘When I Get You Alone,’ een popsong gebaseerd op een sample Beethovens Symphonie no. 5. De clip is zoveel op tv geweest, dat iedereen hem nog wel zal kennen (ik heb hem onderaan maar even toegevoegd als reminder): een langharige fietscourier die al zingend door New York fietst.
Het bijbehorende album (A Beautiful World) vond ik geniaal: poppy met invloeden die tussen de Beatles en Stevie Wonder heen en weer vlogen.
Daarna kwam hij onder de invloed van The Neptunes en andere aan Hip-Hop/R&B gelieerde producers, knipte zijn haar kort en werd meer en meer een hedendaagse R&B zanger. De albums die werden gereleased (twee) vond ik duidelijk minder, er stonden wel enkele (hele) goede nummers op, maar het was mijns inziens te veel eenheidsworst.

Maar nu is zijn vierde album verschenen en die vind ik ronduit intigrerend. Als een mix van een soort blanke R. Kelly en Justin Timberlake zingt hij zijn weg door, uitstekend geproduceerde, hedendaagse R&B/Pop/Soul. Met medewerking van diverse andere artiesten (o.a. Jay-Z, Snoop Dogg en Estelle) zijn een aantal zeer prettig in het gehoor liggende songs opgenomen. ‘Meiple,’ ‘Rollacoasta’ en ‘Sakin’ It 4 Daddy’ zijn de wat snellere nummers (Justin Timberlake achtig), en nummers als ‘Sex Therapy,’I Got U’ en ‘Mona Lisa’ zijn meer de R. Kelly kant. Heerlijk.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=B7K7orMOHqY&color1=0xb1b1b1&color2=0xcfcfcf&hl=en_US&feature=player_embedded&fs=1]

Uitleg: Het ontstaan van: Playing on my iPod