Op het North Sea Jazz van 2004 had ik al een glimp opgevangen van Elvis Costello met het Metropool Orkest. Helaas arriveerde ik toen te laat om het complete optreden mee te maken, maar de 35 minuten die ik wel aanwezig was waren ronduit overdonderend. Gelukkig is later van deze optredens (hij gaf er in totaal drie dat jaar) een fenomenale registratie op cd verschenen (My Flames Burn Blue) die op perfecte wijze de kwaliteit van deze muzikant/zanger/songwriter en zijn voltallige begeleiding weer geeft.

Helemaal gelukkig gestemd raakte ik toen ik te horen kreeg dat mijnheer Costello besloten had om nog een maal met het Metropool Orkest op te treden en wel in de HMH. Uiteraard gelijk de kaartjes aangeschaft en op 6 september naar Amsterdam gegaan om het nu van begin tot eind te beleven.

Rij 13 Stoel 26 betekende een uitstekende plek, ongeveer recht voor het podium op zo’n 25 meter afstand. Het optreden was ook nu weer van hoogstaande kwaliteit. Omdat het langer duurde dan de NSJ shows (ongeveer 2 uur) kwamen er ook nog eens meer ‘bekendere’ nummers voorbij gecompleteerd met een aantal nieuwe nummers van zijn recente album ‘The River In Riverse’ (met Alain Toussant). Met name de geweldige ‘volle’ versies van alle nummers (wat wil je met een podium met daarop al snel een 100-tal muzikanten) en de ‘klassiek-georienteerde’ arrangementen maakten hierbij een overweldigende indruk. Daarnaast was het opvallende ook nog dat Elvis Costello veel contact had met het publiek en erg grappige opmerkingen/commentaren had over zijn nummers, band het weer etc. Hierdoor ontstond een prettige, losse sfeer.