Soulive, Fried Plantains & M2

Soulive – Soulive
Hoewel deze band geclassificeerd wordt als Jazz moet ik zeggen dat het voornamelijk Soul en Funk is wat de klok slaat. Dit album is een live album, al moet gezegd worden dat het publiek ver naar ‘achteren’ is gemixed. Soulive klinkt als een tierelier en heeft inmiddels een flink aantal albums uitgebracht. Deze stamt alweer uit 2003 en was mijn eerste kennismaking met ze. De nummers die hierop ten hore worden gebracht komen dus ook voor een gedeelte van eerder door de heren uitgebrachte albums. Met drums, bas, hier en daar een orgel en vooral veel gitaar weten ze prettige instrumentale jams te creeëren zoals ‘Aladdin’, ‘El Ron’, ‘First Street’ en ‘Dig’.

George Pajon Jr. – Fried Plantains
Deze man is de gitarist van de Black Eyed Peas. Door een bezoek aan één van hun concerten heb ik hem dan ook ontdekt (zijn cd werd bij de concerten verkocht en ik was zo onder de indruk van zijn spel dat ik hem blind heb aangeschaft). De muziekstijl ligt erg in het verlengde van het hierboven besproken collectief Soulive. Ook dit is instrumentaal, erg funky en voor het grootste gedeelte op dezelfde instrumenten gebaseerd. Een prettig in het gehoor liggende plaat met fijne gitaarriffs dus. ‘Sunday Best’, ‘Smoke And Mirrors’, ‘Horndoggin’ (Sloppy Seconds)’ (één van de weinige nummers met blazers) en ‘The 3D Hustle’ zijn de nummers die je bij beluistering gelijk duidelijk maken wat ik bedoel.

Marcus Miller – M2
Marcus Miller heeft natuurlijk zijn sporen als begenadigd basspeler al lang verdient. Ook dit is een (voor het grootste deel) instrumentale plaat, uiteraard met de basgitaar in een hoofdrol. Deze nadrukkelijke aanwezigheid geeft het geheel (zoals we gewend zijn van Marcus) een zeer funky geluid en dat komt het beste naar voren in nummers als ‘Nikki’s Groove’, ‘Burning Down The House’ en ‘Cousin John’ . De interludes vind ik een beetje overdone en ‘Your Amazing Grace’  valt een beetje uit de toon, maar verder is het een meer dan uitstekend album.

Uitleg: Het ontstaan van: Playing on my iPod