The Beatles – Revolver
The Beatles – Revolver [1966][Pop]

Dit album van de Beatles wordt (samen met zijn opvolger ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’) gezien als hét album dat de popmuziek (muzikaal) voor eeuwig heeft veranderd. De periode wordt ook gekenmerkt als zijnde ‘het-begin-van-het-einde’ van The Beatles (Ze waren oververmoeid van het touren, de drugs en de Beatlemania en kondigden aan te stoppen met optreden. Daarnaast schreven Lennon en McCartney hun nummers nog nauwelijks ‘samen’).

Het revolutionaire van het album zit hem erin dat het een echte studioplaat is, waarbij de Beatles voor het eerst in de geschiedenis van zoveel vernieuwende (opname)mogelijkheden gebruik hebben gemaakt, dat andere artiesten de ogen werden geopend en pas later dezelfde mogelijkheden gingen toepassen. Tot dit moment was het namelijk zo dat bands en artiesten de studio ingingen om hun nummers te spelen en op te nemen en werd er nauwelijks gebruik gemaakt van geluidseffecten, stemvervormingen, dubbellaags opgenomen zangpartijen, vertragen of versnellen van opgenomen instrumentaties etc. etc.
Het 14 nummers tellende album (uniek voor die tijd!) bevat naast de klassiekers ‘Eleanor
Rigby’ en ‘Yellow Submarine’ (beiden een ultiem voorbeeld van de hierboven beschreven vernieuwende methodes) vele andere topsongs, zoals ‘Taxman’ (één van de drie Harrison nummers), ‘Doctor Robert’, ‘She Said She Said’, ‘Good Day Sunshine’, ‘Here, There And Everywhere’ en ‘Got To Get You Into My Life’ (waarmee Earth Wind & Fire later een enorme discohit zouden hebben, maar jawel ook dit is een Lennon-McCartney song!). In mijn optiek een superalbum, vanwege de echte experimentele verrassende pop en een waardige inleiding tot één van de aller, allerbeste platen die ooit gemaakt zouden/zullen gaan worden.

Uitleg: Het ontstaan van: Playing on my iPod